Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao

de Valclaudia in Mancaruri de post, 30 Noi 2014 | 5718 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 250 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 500 ml apa minerala la temperatura camerei
  • 100 ml ulei
  • 50 g margarina topita
  • coaja de la 1 lamaie
  • 1 cubulet de drojdie proaspata
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingura pudra cacao
  • 2 sticlute esenta de rom
  • pentru sosul maro: 50 gr. margarina, 2 lingurite de cacao,100 gr. zahar pudra,2 linguri nuca macinata sau nuca de cocos
  • 200 gr. curmale deshidratate fara samburi
  • 100 gr. stafide Sultana
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao:

Punem drojdia cu un praf de sare si 1 lingurita de zahar intr-un castron. Amestecam pana devine lichida.

Adaugam apa minerala la temperatura camerei, zaharul, coaja de lamaie rasa,zaharul vanilat si uleiul.

Punem rand pe rand faina proaspat cernuta, amestecam pana obtinem un aluat elastic.

Din cand in cand adaugam putina margarina topita,pana nu se mai lipeste aluatul de maini.

Adaugam pudra de cacao, amestecam cu grija sa nu se uniformizeze culoarea aluatului, daca dorim sa obtinem un aspect marmorat. Daca dimpotriva, doriti sa obtineti o culoare uniforma, framantati aluatul pana obtineti o culoare uniforma.

Lasam aluatul acoperit, in loc ferit de curenti pana isi dubleaza volumul (1 ora l-am lasat eu)

Intr-un bol separat punem stafidele si curmalele la hidratat in doua sticlute esenta de rom.

Sosul maro il preparam astfel: punem intr-o craticioara margarina la topit cu zaharul pudra, nuca macinata (sau nuca de cocos) si pudra de cacao. Amestcam pana se omogenizeaza bine ingredientele.

Dupa ce aluatul a dospit il impartim in  doua parti egale.

Ungem doua tavi de cozonac cu ulei,le tapetam usor cu faina.

Intindem pe masa de lucru infainata cele doua parti de aluat / de grosimea unui deget.

Ungem cu o pensula din silicon suprafata aluatului cu sos maro, apoi asezam din loc in loc stafide si curmale hidratate in esenta de rom.

Rulam strans cozonacii,ii asezam in tavile unse.

Acoperim cozonacii si ii mai lasam la dospit inca 20-30 minute.

Preincalzim cuptorul la 175 grade.

Dam cozonacii la cuptor pentru 45-50 minute pana se rumenesc frumos.

Primele 30 minute nu deschidem cuptorul. Dupa treizeci de minte intoacem tavile sa se coaca uniform cozonacii.

Dupa ce s-au copt ii scoatem din forme si ii lasam acoperiti cu un prosop curat de bucatarie pana se racesc complet, apoi taiem felii si servim.

Pofta buna!

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Muschiulet de porc savuros cu rosii cherry si mozzarella gratinata

de Rocsi 9

ieri la 20:56

Salata traditionala greceasca cea mai simpla reteta

ieri la 19:20

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Cozonac de post